MARIETA GANDULETA

Qui pense en els llibres infantils com a creacions menors, s’equivoca profundament. I ací arriba «Marieta Ganduleta» per demostrar-ho. Una idea desenvolupada per Eva González i Jesús Sáez, que va sorgir d’un projecte d’estimulació lectora, i que ha anat creixent segons han anat augmentant les potes d’aquesta idea. Un homenatge al món dels contes, a la cultura popular valenciana (i especialment a la de la comarca del Comtat i l’Alcoià), a Enric Valor, i especialment, a la fantasia i la imaginació. I sempre des d’un plantejament divertit, colorista, lleugerament irreverent, i ple d’amagatalls i girs sorprenents.

Primer, amb la música introduïda per Llum, projecte musical de Jesús Sáez, que en aquesta ocasió ens mostra una col·lecció de cançons molt allunyada dels tòpics de la música per a xiquets. Un grapat de composicions farcit d’una sèrie de tocs musicals que poden fer recordar a grans clàssics de la música com Roy Orbison, Tom Waits, Johnny Cash o fins i tot alguns més actuals, com Jon Spencer, i que sens dubte farà les delícies tant dels majors com dels menuts.

Segon, amb la il·lustració de Luis Demano, un dels noms més importants del sector, amb el seu traç versàtil, obert, tenaç, imaginatiu, incomparable. Jugant amb tècniques i estils, ballant entre textures i materials, Demano era el nom ideal per a plasmar en il·lustracions un món de fantasia i sorpresa, ple d’ironia i mordaç.

Tercer, la labor en el disseny i maquetació de Nadadora, una de les empreses més prometedores i creatives en l’entorn valencià, capdavantera del disseny i les grans idees, que han donat a aquest llibre una personalitat única i irrepetible.

I finalment, amb la incorporació de Malatesta, cooperativa que treballa tant l’aspecte musical com l’escrit, i els valors de la qual s’identifiquen significativament amb els d’un conte com «Marieta Ganduleta», que amaga xicotetes reivindicacions en la seua defensa de la cultura i de la societat valenciana.

No us desbaratarem molt més el conte, perquè seria arruïnar un viatge que ha de mantenir intacta fins a l’última les seues sorpreses. Però el que sí que us podem dir és que, al final, quedareu enamorats d’un personatge com Marieta. En el nostre cas, ja forma part de les nostres vides, i creix amb cada nova lectura que ens regalem. Impossible, des de ja, poder-la oblidar.

Jesús Sáez és professor en l’IES José Rodrigo Botet, on desenvolupa un projecte d’innovació pedagògica per a l’estimulació de la lectura. Eva González és pedagoga i treballa a la Universitat Politècnica de València.

Solicita información

3 + 14 =

Webs Amigas